Belső tekerő- gyerek vagy pánikzár, kallantyú, ráfordító

A kínai ajtótulajdonosok különböző neveket használnak az ajtózáron belüli, pontosabban a kilincspajzsra rászerelt kézzel fordítható tekerőgombra. Ez a tekerőgomb csak belülről zárható. Lényege a kulcs nélküli zárás. Hazaérkezés után egy mozdulattal elfordítható, és az ajtó zárva van, kívülről nem lehet nyitni. Pontos neve nincs ennek a kis szerkezetnek, úgyis mindenki másképp nevezi. Maga a belső ráfordító a felhasználás szempontjából nem rossz ötlet, viszont többször fordult már elő, hogy a gyerek belülről bezárta, így kívülről a szülők nem tudtak bemenni, hiába volt kulcsuk. Szerelőt kell ilyenkor hívni a zárpajzs lefúrásához, majd az ajtó kinyitásához.

Mire kell odafigyelni?

Ha túl könnyedén záródik a zár, akkor vagy a zárszerkezet visszahúzó rugója nyúlt meg, vagy letört egy darab a fogantyúból. Egyik sem túl bíztató jel, hiszen mind a kettő odavezet, hogy az ajtót egy idő után meghibásodás miatt nem lehet majd kinyitni. Ez a belső ráfordító a kilincs tartozéka, egy sasszeggel van felrögzítve a pajzsra. Sokan kérdezik, lehet-e ilyet vásárolni. A válasz: nem. Csak egyben a komplett kilincsgarnitúrával, hiszen ahhoz tartozik.

Ha nem akar új kilincsgarnitúrára beruházni, de probléma van a belső retesz zárásával, akkor javasoljuk annak kiiktatását, illetve a zárszerkezet oldalán lévő zárnyelv leragasztását. Így ha véletlenül erősebb ajtóbecsapódás történik, nem tud kivágódni a nyelve a tokba, és nem tudja kirekeszteni a bent lakót.

Rozetta, fúrásvédő karika, zárbetét takaró törésvédő

Ezek az elnevezések hasonlók, mint a belső ráfordító esetében, ki, hogyan nevezte el, ki, mire emlékszik. Nálunk meg lehet vásárolni a rozettapárt külön egységcsomagban, ha valakinek esetleg csak a forgógyűrű hiányzik belőle, illetve kilinccsel együtt.  A kilincs megvásárlásakor az ár tartalmazza ezt a fúrásvédő zárcímert is. Ennek az alkatrésznek a feladata a zárbetét védelme a törés, fúrás, rongálás ellen.

Érdemes egyben vásárolni a kilinccsel, hiszen a garnitúra részét képezi, csavarokkal, csúszásgátló alátétlemezekkel együtt. Árát és anyagát tekintve nem kemény edzett acélból van legyártva, de a kínaiak ilyet gyártanak, ezzel tartva fenn a hatalmas mennyiséget. A rozettát két darab átmenőcsavar tartja, külső/belső forgógyűrűvel van ellátva. A forgógyűrűn keresztül kell behelyezni a kulcsot. Ugyanezt a rozettás megoldást alkalmazzák pl. a HiSec és Secdoors ajtóknak a felső zárbetét megvédésére, csak ott más a formája, mint az alsó rozettának. A gyári kulcsok ismertetői a piros/fekete/sárgafejű kulcsok, ezek biztonsága nem egy életbiztosítás. Ha nagyobb biztonságot szeretne, egy izraeli zárbetét csere megoldja a problémát.

Pajzs csere ha lóg, ha törött, ha elkopott

Ezek azok a mindennapos problémák, amelyekkel szembesülünk.  Ilyenkor jön a rengeteg feltett kérdés, hogy hogyan törhet le a kilincs, miért szakad el a rugó, miért eddig bírja, stb. A rövid válasz ezekre: a minőség és a kínai gyártástechnológia. Ez befolyásolja a kilincstörést. Akár a rugó törik el, vagy a kilincs maga marad a kézben, csak kilincset adni pl. kívülre vagy pótrugót beszerelni nem tudunk. Tapasztalatunk szerint egy erős rugó beszerelése után a kilincs visszaáll a vízszintes síkba, viszont olyan erős lesz a rugóztatása, hogy egy héten belül a külső vagy belső markolat biztos, hogy kézben marad. Ebben az esetben ez egy ördögi kör, lehet beszerezni fél kilincset, elmegy vele egy fél nap, és már 10-12 ezer forint bánja, de még mindig csak félmegoldás van, ami egy időzített bomba. 32.000 Ft-os költségtől mi a helyszínen kicseréljünk – Budapesten - egy új, világító, erősített, karcmentes, ügyfél előtt kibontott kilincspárra, egy év garanciával.

Belső tekerő- gyerek vagy pánikzár, kallantyú, ráfordító
Belső tekerő- gyerek vagy pánikzár, kallantyú, ráfordító
Belső tekerő- gyerek vagy pánikzár, kallantyú, ráfordító