Az ajtókilincs felszerelése, megoldásai

A régi bejárati ajtókilincs leszerelése, majd az új beszerzése és felszerelése első gondoltra nem is tűnik nagy feladatnak. Ám mégis vannak akadályok mind a vásárlásnál, mind a visszaszerelésnél, illetve a szerszámok kiválasztásánál, alkalmazásával. Az ajtókilincs szereléséhez általában csavarhúzó, fűrészlap a csavar levágásához, fogó, és némi kézügyesség szükséges.

Rengeteg kilincs van a piacon, amely különféle osztású, más és más dorn-méretű (pl. műanyag vagy kínai, HiSec, Secdoors és TerraSec ajtókhoz). Mi nem mennénk bele a piaci versenybe a webáruházakkal, hogy ki tud többfajta kilincset tartani és hogyan nyomjuk le az árakat, mi maradunk bizonyos fajta kilincseknél, melyekre a legnagyobb igény mutatkozik. Ezekből ellenben jó minőséget és állandó folyamatos raktárkészletet tartunk.

Azt, hogy rövid vagy hosszú címeres, esetleg rozettás változatú, úgy tudjuk kategorizálni, hogy vannak hosszúcímeres kilincsgarnitúrák, tehát ami egy részből áll - egy fedőlapon belül van a kilincs a zárbetét nyílás és a kettő- vagy három ponton való rögzítés-, illetve a külön címeres változatok. A hosszúcímeres zártakaró távolsága lehet 55, 68, 72, 85, 90 és 92 mm, mely a kilincstengely-közép és a zárbetétközép távolságát határozzák meg. A hosszúcímeres változatoknál van gyengébb és erősített kivitelű is. Ezen belül kívül gombos, kívül kilincses, vagy kívül-belül kilincs-kilincses kivitelű. Ilyen pl. a világító kilincses kínai ajtó.

A rozettás ajtókilincs vásárlása, szerelése        

Vannak olyan biztonsági bejárati ajtók, ahol a kilincs és zárrészt külön szerelték fel az ajtólapra. Ennek lehetnek biztonsági előírásai, esztétikai kiválasztás vagy csak egyszerűen a zárra csak osztott rozettás kivitelt lehetett felszerelni, mert az ajtógyártó így oldotta meg. Felszerelése viszonylag egyszerű folyamat. A kilincsgarnitúra pár elemből áll, ami az egységcsomagban van. A rugóztatott műanyag lapot fel kell csavarozni az ajtólapra kívül-belülről, illetve a hernyócsavarokat meg kell húzni a kilincs aljában, amik belefeszülnek a kilincstengelybe. A csavar és az imbuszkulcs a csomag tartalma. Ha a rögzítéssel megvagyunk, már csak a külső és belső, színre fújt rozettákat kell rápattintani, ami díszíti a kilincs körüli részt. Webáruházunkban választható réz és szatén színben, egyszerű letisztult forma, kényelmesen kézreálló, jobbos és balos kivitelű ajtóknál egyaránt alkalmazható. Részletek itt.

Mi szükséges a kilincs vásárlása és szerelése előtt?

Cégünk nem kilincs-áruház, nem ez a fő profilunk. Nálunk csak a népszerű, folyamatosan fogyó kilincsek vannak raktáron. Ilyen pl. a biztonsági ajtóhoz felszerelhető rozettás kilincspár vagy a kínai ajtókhoz való világító kilincs.

Ez utóbbinak a cseréje általában rugótörés vagy a markolat letörése miatt szükséges. Ha valaki nem tudja kiválasztani a megfelelő terméket, akkor a megoldás az, hogy lefotózza a kilincs külső és belső részét, majd elküldi nekünk emailben a fényképet. Hétköznapokon tudunk telefonon egyeztetni is az egyéb paraméterek miatt. Fontos lehet az ajtó nyitási iránya (jobb vagy bal).

Ez a rozettás kilincseknél nem szükséges, ott csak a színt kell kiválasztani. A kínai ajtókilincseknél a kilincs és zárközép távolsága fontos, illetve a teljes fedlap hossza és szélessége. A régi kínai kilincsek külső részébe semmilyen merevítést nem tett a gyártó, de ez a hiba ki lett küszöbölve egy laposacél behelyezésével. Így a nálunk kapható kínai kilincsek már az erősített változatok.

A kilincs felszerelésekor figyelembe kell még venni a kilincstengely hosszát. Érdemesebb a hosszabb kivitelűt választani, mert a hosszból fűrészlappal mindig lehet vágni.

A kilincs felszerelése otthon elvégezhető. A gyártó úgy készíti elő, hogy a régi helyére az új passzoljon, ritkán szükséges zárszerelő szakember bevonása. Ha mégsem boldogul, erre is tudunk alternatívát kínálni, de csakis budapesti helyszínen.

Az ajtókilincs felszerelése, megoldásai
Az ajtókilincs felszerelése, megoldásai