Ajtózárak kenése, olajozása szükséges-e

Alapvetően az összes zár, ami minőséginek számít, gyárilag el van látva valamilyen kenőanyaggal, zsírral, bevonattal, ami hosszútávú, tökéletes működést biztosít. Ám ennek ellenére is előfordul, hogy a zárszerkezet vagy a kulcs még az új zárak esetében is elkezd akadozni, nehezen működik.

Nem kell kétségbe esni, lehet, hogy csak sorja, kosz, por került a zárnyílásba, zárbetétbe. Általában ez megoldódik, ha járatjuk, ki-be húzogatjuk a kulcsot a zárban. Ne gondolkozzunk mindenfajta trükkben, házi megoldásban, mert nagyobb kárt lehet vele okozni, mint hasznot. A zárak kenéséhez, olajozásához speciális kenőanyagok léteznek, ezeket zárszaküzletekben vagy barkácsboltokban meg lehet vásárolni.

A zárat soha nem szabad a következőkkel kenni

A magyar emberek igen leleményes és gyors megoldásnak tartják a libazsírt, vajat, étolajat, amelyek ideig-óráig jobb működésre bírják a zárakat, de a sűrű massza, ami a por keverékével együtt létrejön, egy idő után további akadást, szorulást fog előidézni.

A speciális zárolajozó anyagokon kívül, semmilyen olajat, sűrűbb kenőfolyadékot nem szabad tenni a zárba! Jegesedés esetén, ha lehetséges, meg kell várni, míg kiolvad, maximum jégoldót, zárolajozó spray-t kell alkalmazni, zárbetét függvényében. Forró vízzel próbálkozni tilos!

Olajozásra, kenésre alkalmas szerek

A tollas- vagy cilinderes ajtózár szerkezetekben gyárilag olajos bevonású szert használnak. Mi ide nyugodt szívvel ajánljuk a WD40 használatát, amennyiben ez szükségessé válik. Bevitele: a zárnyelvet benyomva tartva fújjunk oda belőle és magától befolyik a szerkezetbe. Ilyenkor többször meg kell járatni a szerkezetet. Kilincsemelős vasalatok esetén, a mozgó görgőkhöz szintén nyugodtan lehet kenni ebből az adalékanyagból és közben a kilincset mozgassuk fel-le.

Zárbetétek kenése

Mielőtt bármit is teszünk a zárbetétbe, meg kell állapítani, milyen típusú. Olcsóbb, egyszerűbb zárbetét esetén, pl. egy kapunál, ha az akadozás fennáll, bármit fújhatunk bele, a mostani állapotnál jobb lesz. Ha mégsem, akkor venni kell egy egyszerűbb zárbetétet 1500 forintért.

Minőségi zárbetétek kenésére a zárgyártó által készített, saját speciális kenőfolyadékot kell belefújni évente egyszer. Ez egy vékony filmréteget von a csapok és a kulcsok illesztése közé. Ezen kívül grafitpor bevitelét szoktuk még ajánlani a zárcilinder további tökéletes működésére.

A grafitpor bevitele után folyadékot a továbbiakban tilos betenni, mert együttesen egy mocsaras anyagot képeznek, ami tönkreteszi a zárbetétet, mégpedig nagyon rövid idő alatt!

A zárbetétek karbantartása, használata, a csere megelőzése

Ha azt akarjuk, hogy a zárbetét vagy zárszerkezet sokáig jól és biztonságosan működjön, akkor venni kell a fáradságot és minden nyitáskor, záráskor oda kell figyelni a működésre. Ha egy kicsit akad, óvatosabban kell tekerni, a kulcsokat nem szabad dobálni! A kulccsal nem szabad üvegeket, üdítőket, dobozokat kibontani. A zárfogadókat érdemes kitakarítani és a felgyülemlett koszt eltávolítani. Továbbá a gyártó által ajánlott időközönként érdemes a zárbetéteket karbantartani, akár zárszerelő szakember bevonását igénybe venni!

Ajtózárak kenése, olajozása szükséges-e
Ajtózárak kenése, olajozása szükséges-e