Ajtózárak beazonosítása

A biztonsági bejárati ajtóban lévő trezorzárakat illetően sokszor nincsenek képben az ügyfelek, ami nem is baj. Mi azért vagyunk, hogy segítsünk. Sőt, sokszor még magát az ajtót is nehezen azonosítják be, hiszen sokszor mondják a kínai ajtóra, hogy acélajtó, a PVC ajtóra, hogy kínai ajtó, az egyszerű ajtóra, hogy Mul-T-Lock ajtó. Mai írásunk ebben ad támpontokat az olvasóknak.

A legegyszerűbb módja az ajtóban lévő trezorzár beazonosításának, ha a kulcsfejen lévő márkajelzést/feliratot megnézzük. Itt csak egy hátulütője lehet a dolognak, mégpedig az, ha csak másolt kulcsok vannak. Ez általában Silca, Erebbi vagy JMA. Ezek a nyerskulcsgyártó cégek márkajelzései, így ezzel az információval nem sokkal vagyunk előrébb.

A másik lehetőség, ha az ajtót kinyitjuk, és az ajtó élében, ahol a zárszerkezet tüskéi kitolódnak, keresünk egy feliratot, márkajelzést vagy a zár tüskéjén, vagy pedig a fém előlapon, vagy zárdobozon. Ha a zár nyelvén van felirat (pl. a Cerutti/Viro záron a Torino felirat látható, a Cisa záron a Cisa), akkor az 100 százalékosan rámutat a gyártóra. Az előlapon is lehet felirat, ám ez csalóka, mert elképzelhető, hogy más előlapot használt a gyártó/szerelő, így ez nem 100 százalékos támpont.

Van ajtócímer/címke is az ajtón, ennek kulcsmegvezető szerepe van elsősorban, másodsorban pedig esztétikai. Itt ugyanabba a problémába futhatunk bele, mint a fent leírtak, hogy attól még lehet más a címer, és más a zárszerkezet.

Ha a fentiek közül kettő megegyezik, pl. másolt Erebbi kulcs, de Mottura címer és Mottura előlap, akkor már valószínűsíthető, hogy valóban Mottura zár van az ajtóban, ám azért –bár csekély eséllyel–, de ez is csalóka lehet. Mi már minden elképzelhető variációba belefutottunk, ezért tartjuk fontosnak a pontos beazonosítást. Továbbá az árak szempontjából sem mindegy, hogy pl. egy Mottura trezorral állunk szemben vagy egy Dierrével, esetleg Sab-bal.

Nos, mit lehet akkor tenni?

A legjobb megoldásnak mi azt tartjuk, ha küldenek nekünk egy fotót az ajtóról, arról a részről, ahonnan a négy darab zárrúd és a nyelv kijönnek, és mi ez alapján beazonosítjuk a zárat. Ha ez esetleg nem lehetséges, mert pl. nem nyílik, akkor érdemes a kulcsot lefotózni, mert szakembereink így is beazonosítják a zárat. Mi ezeket a módszereket preferáljuk.

A zárszerkezet beazonosítása után tudunk pontos árat mondani a zárcserére, a zárnyitásra, a munka elvégzésének időtartamára, azaz mindenre. Ha tudjuk, hogy milyen trezorzárral állunk szemben, akkor gyakorlatilag már mindent tudunk.

Forduljon bátran hozzánk, mi segítünk a beazonosításban! Nálunk a trezorzárak raktárkészleten vannak, így kizárt, hogy esetleg kétszer kell fordulni a zárcsere miatt, és ennek költségét sem hárítjuk az ügyfélre.

Azt még fontosnak tartjuk megjegyezni, hogy nem mindegyik zárszerviz cég ért a trezorzárakhoz. Magyarországi importőr lévén sok zárszerelőt szolgálunk ki zárakkal, és van, aki a jobbos nyitást nem tudja megkülönböztetni a balostól. Lehetőleg ne ilyen szerelőhöz forduljanak, a saját érdekükben!

Trezorzárak esetében forduljanak szakszervizhez és vásárlással kapcsolatban hozzánk!