Ajtózár-szerkezet vagy zárbetét – mindenki összekeveri a kettőt

A „zár” szó elég tág fogalom, ha valaki zárat szeretne vásárolni. Ilyenkor valamilyen módon ki kell derítenünk, hogy zárszerkezetről vagy a zárbetétről van-e szó. A laikus számára a zár, az zár, de nekünk, mint eladóknak tudni kell, hogy esetleg a többpontos zárszerkezet ún. szerkezeti része ment tönkre vagy a betéttel van gond. Maga a szerkezet lehet egy- vagy háromirányba záródó kivitel. A másik része a zárbetét, amit esetleg költözés miatt szeretne kicserélni vagy a hosszútávú használat miatt hibásodott meg.

A zárszerkezet és a betét két összekapcsolódó termék, hiszen egymással járnak, együttesen működtetik az ajtót/rácsot. A kulcsos zárbetétet helyezzük bele a zárszerkezet körte formájú nyílásába, ez működteti azt.

Az ajtózár lehet cilinderes vagy hagyományos kulcsos változatú. A hagyományos kulcsok inkább kertkapukban, régi borospincékbe, szobaajtókban fordulnak elő. A cilinderes verzió bejárati ajtókban, hevederzárakban, biztonsági acélajtókban a jellemző.

Zárszerkezetek, zárbetétek főbb méretei, osztásai

Zárvásárlás előtt fontos a méret meghatározása, azaz a dorn-méret lemérése, ilyenkor két méretet kell lemérni. Az egyik az előlaptól a kilincstengely-közép közötti távolság (lehet 55,63,72,78, 85,89,90, 92 mm), a másik a kilincstengely-közép és a hengerzárbetét közepének a távolsága. Ezek szintén többfajta méretben vannak kialakítva, pl. más a kínai ajtó szerkezetének és a Cerutti zárnak dorn-mérete. Fontos lehet még a zárszerkezet előlap hossza és szélessége is egyes záraknál, pláne, ha a már meglévő helyett kell az újat beszerelni, pl. meghibásodás esetén. A bevésőzárak az előlappal vannak rögzítve az ajtókerethez, általában alul/felül egy-két rögzítőcsavarral. Az előlapok méretei zárszerkezet függvényében változnak. Erről külön most nem írunk.

A zárbetét pontos megmérése, méretezése

A legfontosabb dolog a vásárláskor az ajtóhoz legjobban igazodó méretű zárbetét kiválasztása. Ha olyan méretet tesznek bele, ami az eredeti volt, akkor nem nagyon lehet mellé lőni. A lényeg, hogy kifelé nem lógjon túl, mert ilyenkor nagy a betörés kockázata, a betét támadhatóvá válik. Befelé, ha túllóg, az nem baj, maximum esztétikai probléma. Továbbá a hosszú zárbetét belül nekiütődhet a falnak, és a benne lévő kulcs el is törhet. Ez keskeny folyósóknál jellemző.

Vásárlás esetén ki kell venni a régi zárbetétet és a rögzítőfurat közepétől jobbra (A) és balra (B) le kell mérni a távolságot.  A két távolság adja a zárbetét teljes hosszát (A+B=C). Ez alapján kell kiválasztani a megfelelő méretű zárbetétet. A gyártók egységesen jelölik a zárbetétek méreteit, amely a két oldal méretét mutatja. Ilyen pl. a 31/31 mm méretű, összesen 62 mm-es zárbetét. Az izraeli záraknál a gyártó a betét oldalába is belegravírozza a méretet a könnyebb beazonosíthatóság érdekében.

A kisebb méretű betétek rácsokba, régi panel ajtókba, tárolókba, kapukba szerelhetők, a nagyobb méretek (pl. 45/45, 40/50) kínai lemezajtókba fordulnak elő inkább.

Kínai ajtókilincs vásárlás, felszerelés

A kínai világító változatú kilincsek rugója, vagy külső/belső oldala elég sűrűn megadja magát, eltörik, letörik, kinyúlik a rugó, lefelé lóg. A végén már nem is lehet a kilincset használni, csak a kulccsal működtetni a kilincs csapdanyelvét ki és be. Ilyenkor nem szabad halogatni a kilincs-cserét, mert a zárszerkezet rugója a következő, ami törni fog. A HiSec és Secdoors kínai ajtók kilincsének a megvásárlása és cseréje nem igényel szakembert. Ezt tőlünk is megvásárolhatja a webáruházon keresztül, csak a nyitási irányra kell figyelni. A kilincsek párban vannak, azaz a külső és belső oldal képez egy egységet. Külön rugót nem értékesítünk, és az egységet megbontani sem áll módunkban.

Ajtózár-szerkezet vagy zárbetét – mindenki összekeveri a kettőt
Ajtózár-szerkezet vagy zárbetét – mindenki összekeveri a kettőt