Ajtózár kinyitása kulcs nélkül okosan

Lassanként, ahogy egyre több okos-termék vesz minket körül (ház, telefon, tv, stb.) az ajtókulcs is eldobásra kerülhet, hiszen az ajtózáraknál is tartogat számunkra a jövő megoldásokat, termékeket.

Hogyan lehetséges a kulcs nélküli zárnyitás?

Ez már az a korszak, mint az autóknál az elektromos, amikor a zárak is fejlődnek. Egyre jobban afelé megyünk, hogy nem kell kulcs, nincs kulcsnyílás, egyszerűen telefonról, óráról vagy egyéb más eszközről, közelről vagy távolról nyitni és zárni tudjuk az ajtót.

Mitől okos a zárbetét?

Sajnos vagy nem sajnos, de már minden okos. A zárakat sem lehet ebből a körből kizárni. Persze itt is vannak konkurens termékek, melyek okosabbak vagy még okosabbak, mint a többi.

Először is azért okos a zárbetét, mert nem kell hozzá kulcs, tehát másképp működik, mint a régi kulcsos, egyszerű, megszokott zárak. Másrészt lehetővé teszi olyan dolgok kiszűrését, melyet a mechanikus zárak produkálnak.

Az elektronikus okos-ajtózárbetét lehetővé teszi számunkra, hogy véglegesen kivonjuk a kulcsokat a napi használatból. Nem kell őket keresni, hogy elhagytuk, otthon maradt, illetéktelen kezébe jutott. Kulcsmásolásra sincs szükség, persze csak akkor, ha az Iseo Libra LE 60 prémium okoszárat választják. Nyitható zsebből, mobilról, kártyával, kinek, milyen igényei vannak. Az Iseo zár elég széleskörű választékot kínál, a gyártó próbálja minél jobban a felhasználó igényeihez igazítani a zárat.

Az okoszár kinyitása kulcs nélkül a belső oldalról

Az általunk forgalmazott elektronikus okoszárbetétek mindkét oldalról tekerőgombosak, a belső oldali gomb folyamatosan nyitható zárható a tekerőgombbal elektronika nélkül, hiszen ez mechanikus működésű. A belső gomb le is szerelhető, ez akkor szükséges, amikor beszereljük az ajtóba az új okoszárat. A külső elektromos rész csak akkor forog, azaz nyit/zár, amikor megkapja az elektronikus parancsot a telefontól, órától, kártyától, érintőkorongtól, ki, hogyan használja.

A belső gombos zárbetétek abban nyújtanak még plusz felszereltséget, hogy nem kell belülre sem kulcs, nem ezzel kell nyitni/zárni, hanem a tekerőgombbal. Ezzel küszöbölhető ki az a helyzet, ami kizáródást okoz a lakásból, ha bennmaradt a pótkulcs a zárban, netán huzat esetén, vagy ha csak kiugrunk egy percre a folyósora. Jó példa lehet még az idősebb emberek rosszulléte, mert ha gond van, a zár kívülről könnyedén nyitható, ami életmentő is lehet.

Napjainkban a zárak világában szörfölve, mindenki más szempontból közelíti meg a kérdést, vagy gondolkozik, hogy mi a jó ötlet, mi okozhat problémát. Ezért érdemes az igényeket végiggondolni, pl. kezelhetőség, igénybevétel, használat, stb., ezután jöhet csak a vásárlás. Az okoszárbetéteknél fontos még a támogatás és a távoli működtetés, de az igazi okoszár attól okos, hogy a kulcs használata abszolút ki van zárva. Amelyik kulcsos kivitelű, az már hibridnek mondható, és a hibrid autók sem mennek el akkora távolságot önmaguktól, mint a full elektromos.

Az okoszáraknál lehetőség van az ún. virtuális kulcsra, melynél nem szükséges személyes találkozó, a felhasználói jog átadható másképp és vissza is vonható, nem kell a személyes érintkezés, a felesleges járkálás.

Kivitelezhető akár még az is, hogy távolról engedjünk be valakit a lakásba, illetve átlátható az adatgyűjtés alapján, hogy ki, mikor lépett be az adott időszakon belül. Ha esetleg a kártyát elhagyják, amit kaptak a zárhoz, azt is le lehet tiltani és újra telepíteni, vagy telefonos belépést biztosítani, akár adott időszakokon belül is. Az okoszár ára leginkább 100 ezres nagyságrendű, de olcsón elektromos autót sem lehet venni újonnan, ellenben benzinest igen. Ám ez jövő, a mechanikus használat és a benzin meg a múlt.

A változást nem mindenki fogadja jól, de a fiatalok ebbe születtek bele, számukra ez megszokott és problémát sem jelent. Valaki meg csak barátkozik a gondolattal, majd rájön, hogy ez is csak a kényelmét szolgálja.

Ajtózár kinyitása kulcs nélkül okosan
Ajtózár kinyitása kulcs nélkül okosan