Ajtócsukó forgalmazás, ajtóbehúzó értékesítés, hidraulikus és olajos ajtófékek

Ajtóbecsapódásgátló rendeltetésszerű működése

Amikor egy nyílászáró - fém-, fa műanyag ajtó - behúzódik mögöttünk az nem varázslat, hanem a behúzó működése. A legtöbb helyen sajnos vagy rosszul szerelik fel, vagy gyenge az ajtó súlyához vagy méretéhez képes, vagy egyszerűen tönkrement, ezért halljuk a hangos becsapódást. A szabályozó szelepek azért vannak beépítve, hogy fokozatosan, időszakonként beállítható legyen az, hogy az ajtó milyen sebességgel záródjon, továbbá az utolsó ún. végbehúzási szakaszon egy külön gyorsaság legyen elérhető.

A hidraulikus ajtófékek legnagyobb előnye a bennük lévő speciális olaj, mely nagyon magas bar nyomáson van belepréselve, a külső vagy belső változó hőmérséklet miatt nem kell az állítással foglalkozni vagy csak nagyon ritkán.

Különböző ajtóbehúzók vannak a piacon. Az ajtóhoz olyan ajtócsukót kell kiválasztani, ami méret (ajtószélesség pl. 750, 850, 950 mm) és ajtótömeg függvényében (20, 40 ,60, 80 kg) változik. Webáruházunkban az ajtócsukók és behúzók különböző típusokban és méretekben érhetők el, választhatók ki. Részletek itt.

Az ajtócsukók használata, működési ideje

Bármilyen típusú ajtóbehúzóról is beszélünk, az élettartamát meghatározza, hogy hogyan van felszerelve, beállítva, társasházak esetén kezelve és karbantartva, illetve, hogy milyen minőségű behúzót szerelünk vagy szereltetünk fel nyílászárónkra. A bejárati ajtókra is igaz a mondás, hogy nem szabad, gyenge, olcsó, silány minőséget választani, mert nagyon hamar tönkremegy, így újra kell cserélni, amivel már ott tartunk, mintha egyből a jobb minőséget választottuk volna.

Az ajtócsukó feladata

Szinte mindenki már tapasztalt olyat, hogy egy helyiségbe belépve az ajtó bombaszerűen bevágódott mögötte vagy pedig a huzat hatására történik ez, mert az olajfék nem végzi el a működését. Az ajtócsukó elsődleges feladata, hogy a nyitva hagyott ajtó finoman kerüljön behúzásra, fékezze annak a működését, hogy ne vágódjon be a nyitott ajtószárny, majd azt zárva tartsa akár a szél/huzat vagy külső erő hatására is.

Az ajtócsukó két egységből áll: a dobozból és a karból, melyet vagy az ajtótokhoz vagy az ajtólaphoz kell telepíteni, helytől és felszereléstől függően. Nagy forgalmú intézményeknél, ahol naponta többezer nyitás van, az ajtó méretének megfelelő csukónál nagyobb méretűt kell kiválasztani és alkalmazni, vagy rugó-utánhúzást kell végezni.

Hogyan működik az ajtóbehúzó készülék

Ebből mi szemmel semmit nem látunk, de az ajtó kinyitásakor egy rugót húzunk fel, ami elengedés után igekszik visszatérni az eredeti nyugalmi helyzetébe, így visszacsukja az ajtólapot a tokba. Az ajtócsukó záródása közben a dugattyú hidraulikus olajat pumpál át egy- vagy több szelepen, mely csillapítja az ajtó bezáródási sebességét, ezzel egyidejűleg a csendes, halk záródást biztosítja. A behúzón lévő különféle állítási lehetőségek az elő- és utólöketet is állítják, illetve a kar is menetes kialakítású, hogy minél nagyobbra lehessen kinyitni az ajtólapot.

Kül- vagy beltéri ajtócsukó kiválasztása

Ha kültérre szereltetünk ajtócsukót érdemes olyat vásárolni, mely a különböző hőmérsékleti ingadozásokra kevésbé érzékeny, és speciális olajjal van feltöltve. Az olaj viszkozitása a csökkenő vagy növekvő hőmérsékletváltozásra jóformán nem is reagál, így az ajtó záródási sebességét a készüléken nem kell állítani.

Ajtóbehúzó típusok

Abus ajtócsukó – könnyű felszerelhetőség, szinte bármilyen ajtómérethez és kivitelhez használható. Az Abus különböző modelleket kínál házakhoz, lakásokhoz, beltéri- vagy tűzgátló ajtókhoz, különböző színekben, kedvező áron.

Assa Abloy ajtóbehúzó, ajtócsukó – ezekhez a behúzókhoz a gyártó 2 év garanciát biztosít a vásárlónak. Az Assa Abloy behúzó rendkívül széles választékban kapható. A legkisebb nyílászárótól, akár egy 160 kg-os biztonsági ajtóig bezárólag. Kórházak, intézmények speciális igényeinek ajánljuk ezeket a behúzókat.

Brano ajtóbehúzó, ajtócsukó – ez a típus minden ajtóváltozathoz (balos, jobbos) felszerelhető. A termékleírás és használati útmutató a termékhez mellékelve van, tovább a termék kezelési útmutatója is. Ha kevés a hely az ajtó kinyitásának oldalán, akkor akár fejjel lefelé is lehet ezt a típust szerelni, az ajtócsukó funkció megmarad és az olaj sem folyik el. A Brano márkát inkább a hőmérséklet ingadozás és a lopás elkerülése miatt a belső oldalra javasolt felszerelni.

Dorma ajtócsukó, ajtófék – intelligens megoldásokat kínál. Formatervezett, prémium minőség, ezért szinte bármilyen típusú ajtóhoz megfelelő lehet. Kiváló ár-érték arány.

Ajtócsukó forgalmazás, ajtóbehúzó értékesítés, hidraulikus és olajos ajtófékek
Ajtócsukó forgalmazás, ajtóbehúzó értékesítés, hidraulikus és olajos ajtófékek
Ajtócsukó forgalmazás, ajtóbehúzó értékesítés, hidraulikus és olajos ajtófékek
Ajtócsukó forgalmazás, ajtóbehúzó értékesítés, hidraulikus és olajos ajtófékek