Ajtó zárbetét fúrása

A zárbetét fúrása az egyik legkevésbé kifinomult betörési módszer. Emellett azonban sokan házilag is meg szoktak próbálkozni vele, ha nem tudnak kinyitni otthon egy zárat valamiért. Ebben a cikkben arról írunk, hogy valójában mi is történik az ajtó zárbetét fúrása közben és egyáltalán érdemes-e nekilátni házilag.

Zárbetét fúrása, mint betörési módszer

A zárbetét fúrása nem egy csendben elvégezhető művelet, mégis számos esetben hallottuk ügyfeleinktől, hogy ezzel a módszerrel jutottak be a lakásukba. Ez a veszély leginkább akkor fenyeget minket, ha olcsó, alacsonyabb kategóriás zárbetétünk van, amely nincsen fúrásvédelemmel ellátva. Na de hogyan is működik a zárbetét fúrása és mi az a fúrásvédelem?

Zárbetét fúrása

Az ajtó zárbetét fúrásának működési elve

A zárbetétben fel-le mozognak úgynevezett csapok. A fúrásnál ezeket a csapokat rögzítő rugók törnek el, amiket ezáltal már nem fog semmi tartani. Így a zárhenger forgathatóvá válik és elég egy sima csavarhúzó az ajtózár kinyitásához.

Fúrásvédelemmel ellátott ajtózárak esetében a zár egyes részeire olyan kemény fémeket helyeznek el, amit nem visz a fúró. Ha zárbetét vásárlásán gondolkodik mindenképpen érdemes fúrásvédelemmel ellátott zárbetétet vásárolni. A cégünk által forgalmazott zárbetétek mindegyike ilyen, a választékot itt tudja megtekinteni.

Ajtó zárbetét fúrása otthon

Ha otthon elromlik a zárbetét sokaknak az első gondolatai közé tartozik a zárbetét megfúrásával kinyitni. Mi azonban minden esetben azt tanácsolnánk, hogy inkább keressenek fel egy szakembert, aminek több oka is van: 

  • Ahhoz, hogy a zárbetétet fúrjuk otthon első körben mindenképpen tudnunk kell azt, hogy a zár fúrásvédett-e, sok esetben pedig ezt nem olyan könnyű megállapítani.
  • Egy szakembernek általában más, kevésbé rongáló módszerek és eszközök is rendelkezésre állnak ilyen esetben.
  • Alapvetőnek tűnik, de előfordulhat, hogy elfeledkezünk arról, hogy ha meg akarjuk fúrni a zárbetétet, akkor mindenképpen rendelkeznünk kell egy csere zárral is. Ennek a megfelelő beszerelése pedig sokszor szakképzett tudást igényel.

Amennyiben kérdése van az itt olvasottakkal kapcsolatban, vagy segítségre van szüksége, akkor írjon egy emailt a zarszerviz365@gmail.com címre.

Fúrásvédett zárbetéteket forgalmazunk
Fúrásvédett izraeli zárbetét