Ajtó nyitásirány meghatározása: jobbos vagy balos ajtónk van?

A mai cikkben egy olyan dologról írunk, ami viszonylag egyszerű, de rengeteg bosszúságot és feleslegesen kidobott pénzt meg lehet spórolni vele. Ez pedig az ajtó nyitásirány meghatározása. Sokszor hallhatjuk szakemberektől vagy olvashatjuk az interneten, hogy egy ajtó jobbos vagy balos, de mit is jelent ez pontosan és miért fontos?

Ajtó nyitásirány meghatározása

Jobbos vagy balos ajtó?

Az ajtó nyitásirányt viszonylag egyszerűen meg lehet határozni, ha a következő lépéseket követjük:

  1. Vizsgáljuk, meg, hogy melyik irányba nyílik az ajtó.
  2. Álljunk be az ajtónak arra az oldalára, amerre nyílik. Azaz azt az oldalát válasszuk az ajtónak, amerre húzni kell nyitáskor.
  3. Ekkor pedig meg tudjuk állapítani az ajtó nyitásirányát.

Jobbos ajtóról beszélünk, ha:

  • Az ajtó pántjai a jobb oldalon vannak, azaz az ajtó jobb oldala van rögzítve.
  • Az ajtó nyitáskor jobb oldalra nyílik.
  • És jellemzően jobbos ajtók esetében a kilincs a bal oldalon van.

Balos ajtóról beszélünk, ha:

  • Az ajtó pántjai a bal oldalon vannak, azaz az ajtó bal oldala van rögzítve.
  • Az ajtó nyitáskor bal oldalra nyílik.
  • És jellemzően balos ajtók esetében a kilincs a jobb oldalon van.
Balos ajtó és jobbos ajtó

A kép bal oldalán egy balos, jobb oldalán egy jobbos ajtó látható.

Miért fontos az ajtó nyitásiránya?

Ahogy láthattuk valójában nem olyan bonyolult meghatározni az ajtó nyitásirányát. Vannak olyan helyzetek, amelyekben nagyon sokat segít ha tudjuk, hogy jobbos vagy balos ajtónk van, vagy hogy milyen nyitásirányú ajtóra van szükségünk.

Egy fontos eset az új ajtó vásárlása. Lehet, hogy már megszoktuk, hogy az ajtó melyik irányba nyílik és semmiképp nem akarunk mást. Az is lehet, hogy csak egy irányba tud nyílni az ajtó, mert a másik oldalra nem lenne hely. Így mindenképp érdemes új ajtó rendelése előtt meggyőződni arról, hogy jobbos vagy balos ajtóra van szükségünk. Továbbá azt is érdemes jól megnézni, hogy a megfelelő irányú ajtót rendeljük-e.

Egy másik eset, amikor nagyon hasznos, ha tudjuk az ajtó nyitásirányát az új zár vagy kilincs vásárlása. Itt is előfordulhat ugyanis, hogy ha jobbos ajtóhoz balos zárat rendelünk, akkor azt nem fogjuk tudni beszerelni az ajtóba.

Amennyiben új zár vásárlása előtt áll nézzen körül az oldalunkon. Rengeteg különféle típusú, magas minőségű zárat árusítunk. Például: olasz zárak, Superlock zár

Összefoglalás

Összefoglalásként tehát egy ajtót akkor nevezünk jobbosnak, ha az ajtóval szemben állva (azon az oldalon, amerre nyílik) az ajtó a jobb oldalán van rögzítve. Balos pedig akkor, ha a bal oldal van rögzítve a pántokkal.

Ha pedig még ezek után sem biztos az ajtó nyitásirányában, de vásárlás előtt mindenképpen meg akar róla bizonyosodni, akkor küldjön nekünk egy képet a zarszerviz365@gmail.com email címre és szívesen segítünk!