A zárbetét kicserélése otthon, házilag

A zárbetét kicserélése egy viszonylag egyszerű feladat, nagy szerszámozottság nem kell hozzá, csak egy darab csavarhúzó, mellyel a rögzítő csavart ki tudja tekerni. A rögzítőcsavar eltávolítása után a zárbetét a kulcs elfordításával kifelé vagy befelé irányba történő húzáskor kijön a zárszerkezetből. Ezekhez a munkákhoz nem kell zárszerviz céget hívni, de hangsúlyoznánk, hogy ez csak az egyszerű zárbetétek kicserélésére vonatkozik, nem pedig egy hevederzárbetét vagy egy HiSec ajtó cilinder cseréjére!

A zárbetétet rögzítő csavart megtaláljuk az ajtó éle felől a zárnyelv alatt egy pár centivel. Azt kell kitekerni, majd kivenni. Az esetek túlnyomó többségében csillag-csavarhúzó szükséges a művelet végrehajtásához. Ha egy kicsit meg van szorulva a csavar, akkor egy kalapáccsal üssünk rá a csavarhúzó végére és az ütés hatására meglazul a csavar, ami ezután könnyebben kitekerhető.

Az alábbiakban ismertetjük a zárcsere folyamatát pontról pontra.

  1. Nyissa ki az ajtót 70-80 fokos szögben.
  2. Keresse meg a zárbetét rögzítő csavart.
  3. Csavarja ki a csavart a csavarhúzó bal irányba történő elforgatásával.
  4. Fordítsa el a kulcsot kb. 30 fokkal jobbra és húzza ki a zárbetétet a zárszerkezetből.
  5. Tegye le a zárbetétet egy rajzlapra, majd mérje meg a zárbetétrögzítő csavar furatától a jobb és bal oldali távolságot. Ez a zárbetét mérete, pl. 35/40 mm.
  6. Ha megvan az új zárbetét, helyezze be a kulcsot, fordítsa el 30 fokkal a kulcsfejet a zárban, és tolja vissza a zárbetétet a szerkezetbe.
  7. Tekerje vissza a rögzítő csavart a zárbetét közepébe.

Ezzel be is fejeztük a zárbetét cserét.

A zárbetét cseréjénél minden esetben szükség van egy kulcsra, másképpen nem lehet azt kivenni az ajtóból!

Biztonsági ajtózár, biztonságiajtózárak ajtózár, ajtózárak, biztonsági ajtózárak
Biztonsági ajtózár, biztonságiajtózárak ajtózár, ajtózárak, biztonsági ajtózárak