A műanyag ajtó jellemzői, tulajdonságai

Ma bejegyzésünkben a műanyag bejárati ajtók tulajdonságairól szeretnénk kicsit értekezni, hiszen nem biztos, hogy sokan tudják, miért jó, és milyen előnyös tulajdonságai, jellemzői vannak a mai kor vívmányának, a műanyag bejárati ajtónak. A műanyag bejárati ajtó hihetetlenül népszerű hazánkban, ma már lépten, nyomon belebotlik az ember, nem véletlenül.

Legelőször is le kell szögeznünk, hogy a műanyag bejárati ajtók többfajta árkategóriában képviseltetik magukat, természetesen a minőségtől függően. A műanyag bejárati ajtókhoz több beszerzési forráson keresztül hozzá lehet jutni, kezdve a barkácsáruházakban azonnal megvásárolható bejárati ajtóktól, az interneten hirdetett raktárkészleten lévő bejárati ajtókon át, egészen az egyedi gyártásban készült műanyag bejárati ajtókig bezárólag. Ez utóbbit, a megrendelő igénynek megfelelően, az adott méretben, színben, kivitelben és biztonsági fokozattal látja el az ajtógyártó cég.

Természetesen nem mindegy, hogy egy 40-50.000 Ft-os bejárati ajtóról van-e szó, vagy pedig egy 150-180-200.000 Ft-os ajtóról, mert sem minőség, sem biztonság tekintetében nem sorolhatók egy kalap alá.

A biztonságról mai írásunkban csak annyit szeretnénk említeni, hogy a zárszerkezet lehet kilincs-emeléses, vagy kulcsműködtetésű. Nem mindegy, hogy a zárszerkezet hány ponton, és milyen formában záródik az ajtótokba. Beszélhetünk pl. görgős szerkezetről, kampós szerkezetről, tüskét kitoló szerkezetről, stb.

Továbbá az sem mindegy, hogy az ajtóban lévő (zárszerkezetet mozgató) zárbetét milyen védelemmel van ellátva. Ugyanis a védelmi szint meghatározása a biztonságot hivatott képviselni. Amennyiben egy alacsony kategóriás, védelem nélküli zárbetét működteti az ajtót, az annyit jelent, hogy a zárbetét könnyen nyitható, akár manipulációval, akár zártöréssel. Ez lehet akár pár másodperc is, de mindenképp rövid időintervallumról beszélünk. Ha a zárbetét hozzáférhető, akkor akár egy mezei csavarhúzó segítségével a zárszerkezet is visszanyitható, miáltal a bejárati ajtó már nyitva is van.

A műanyag ajtók szigetelése általában nagyon jó, ezzel szokott a legkevesebb probléma lenni. Nagyon sok fajta kivitelben választható ki a bejárati ajtó, kinek milyen az ízlése, mindenki a szíve szerint választja ki a bejárati ajtót. Lehet rajta a kis üvegezés a világosság miatt, vagy akár hosszanti üvegezés is. Az ajtó lehet fehér színű vagy aranytölgy változatú, esetleg barna színű. A mai világban már sokfajta színváltozatban és díszítéssel kaphatók műanyag bejárati ajtók. Díszítési elemként lehetnek rajta kazetták, üvegezéssel, vagy félkör alakú díszítések, stb. Természetesen mindenki olyat választ, ami a saját ízlésének és pénztárcájának a legmegfelelőbb.

A műanyag ajtók tisztántartása nagyon egyszerű, csupán egy nedves törlőronggyal kell a felületüket áttörölni. Sokszor olvassuk, halljuk, hogy a műanyag ajtók nem vetemednek. Nyilvánvalóan ilyenkor nagyon is előtérbe van helyezve, hogy hová lett az adott ajtó beépítve. Hiszen, ha olyan helyen található, ami nyáron pl. egész nap kapja tűző napot, illetve télen a havat, az esőt, a szelet, akkor bizony, bárki bármit is állít, az ajtó vetemedni fog. Tehát nagyon nem mindegy, hogy beltérre vagy kültérre helyezzük be a műanyag ajtót. Amennyiben kültéri ajtóról van szó, mindenféleképpen érdemes olyan gyártó céget választani, amelyik ezt szem előtt tartja, és ezen szempontok figyelembevételével gyártja le a bejárati ajtót. Ebben az esetben a barkácsáruházban kapható olcsó árkategóriát nem ajánljuk, mert a napsütés és a környezeti hatások miatt az ajtó károsodhat, görbülhet, deformálódhat és vetemedhet. Arról nem is beszélve, hogy olyat is láttunk már, amikor a gyönyörű fehér szín sárgára változott az évek folyamán. Ez pedig nem esztétikus.

Biztonsági ajtózár, biztonságiajtózárak ajtózár, ajtózárak, biztonsági ajtózárak
Biztonsági ajtózár, biztonságiajtózárak ajtózár, ajtózárak, biztonsági ajtózárak