A biztonsági zárak fejlődése a bejárati ajtóknál

A zárak elképesztő fejlődésen mentek keresztül az elmúlt 30 évben. Olyan mértékben fejlődött a biztonság, mint ahogy a telefonok és az autók. Gondolom, a velünk hasonló korosztály is tudja, milyen volt egy Trabantban vagy egy Zsiguliban ülni, és azt is tudja, milyen pl. egy német autógyártó 2019-es autója, az miket tud pontosan.

Ugyanez elmondható a zárak világáról is. Például vidéken, nem is olyan régen, az ajtók bezárására még sima, hagyományos, egytollas kulcsos zárakat alkalmaztak, de valahol még ezt sem, hanem rigliket, tolózárakat, reteszeket. Ezeket alkalmazták értékeik őrzésére.

Ha a pesti viszonylatokat nézzük, itt azért mindig korszerűbb volt a biztonság. A panel és bérházak ajtói már cilinderműködésű, fogazott zárbetétek működtették az ajtókat. Ilyen volt az Elzett zárbetét is. Aztán a betörők előszeretettel kezdték alkalmazni a zártörés technikát, amivel pillanatok alatt bejutottak a lakásba. Erre kitalálták a magyar gyártók a törésvédő pajzsot, amivel megakadályozhatják a zártörést és megerősítették vele az ajtót is.

A betörők ugyebár nem pihennek és fejlesztik magukat, így különböző zárfésűvel és pajszerrel kezdték el nyitogatni a zárakat, ajtókat. A magyar piac a következőképpen reagált ezekre a módszerekre. Másodzárként Elzett 700-as, vagy a lengyel Lob rászegző zár, esetleg miskolci hevederzár telepítéssel.

Egy darabig csönd volt a piacon és az akkori szerelők jól megszedték magukat ezekkel a másodzárak szerelésével, de a betörők ismét felvették a kesztyűt és megtalálták a kiskapukat. Ezután beköszöntött a magyar piacra a kínai biztonsági lemezajtó, amely óriási sikert aratott. Több ezer darabot adtak el belőlük országszerte. Ez vissza is csökkentette a betörések számát, mert a betörők nem tudtak még vele mit kezdeni. Aztán kiderült, hogy egy ócska, kínai zárbetét van benne, ami simán nyitható a régi módszerrel, a zárfésüléssel.

Ezekbe az ajtókba pillanatnyilag folyamatban van a magas minőségű zárbetétek beszerelése, amelyek ellenállnak a finomnyitásnak és a zártörésnek. Ilyenek pl. az izraeli RB zárbetétek. Illetve, igény esetén egy kiváló minőségű, erős, magas biztonsági fokozatú hevederzárat is fel tudunk szerelni, ami a hagyományos pajszeres betörésnek is ellenáll.

Ezzel egyidejűleg a műanyag ajtó is betette a lábát a magyar piacra, amiről elmondható, hogy szép, fehér és jól szigetelt, de a biztonság neki sem az erős oldala.

Maximum egy hevederzárral lehet magasabb biztonsági fokozatba emelni, amennyiben a dizájnja engedi. Ahol középen üveg van az ajtóban hosszában elhelyezve, oda hevederzárat felszerelni nem lehet.

Elérkeztünk oda, amikor már 2019-et írunk, és olyan magas fokú tollas kulcsos, vagy cilindervezérlésű zárszerkezetek működtetnek bizonyos ajtókat, amik egyelőre biztosítják a megfelelő védelmet, másodzárak nélkül. A kérdés, hogy meddig.

Az európai piacra már szintén betette a lábát a telefonos applikációs, illetve az ujjlenyomatos biztonsági zárak világa. Az a kérdés, hogy nálunk mikor és mennyire fog ez elterjedni, ha egyáltalán. Amit tudni lehet róluk, hogy megbízható, hi-tech és biztonságos, de egyelőre drága, 500-600 euró körüli összegről beszélünk, és ebben még nincs benne a beszerelési költség. Olcsót ebből a fajtából venni nem szabad, mert a minősége miatt nem megbízható. Továbbá kérdéses az ajtó állapota is, mert elmondható, hogy Magyarországon az ajtók nem olyan állapotban vannak, mint Nyugaton. Egy rosszul működő, rosszul beépített ajtóba az elektronika használata nem ajánlott, mert percek alatt tönkremehet a drága szerkezet.