KEDVES OLVASÓ!

CÉGÜNK NEM FORGALMAZ ÉS NEM GYÁRT BIZTONSÁGI AJTÓKAT!

ALÁBBI CIKKÜNK CSUPÁN TÁJÉKOZTATÓ JELLEGŰ!

A biztonsági ajtógyártásról

Egy jól menő biztonsági ajtógyártó vállalkozásnak nagyon sok hívása, megkeresése van biztonsági ajtó ügyben, főként telefonon, vagy a ma divatos e-mailben. Mi azt javasoljuk, hogy előzetesen mindig jobb telefonon érdeklődni az adott ajtógyártónál, hiszen rövidebb idő alatt több kérdésre is választ kaphatunk, elvégre nem mindig van idő, az e-mailben történő részletes tájékoztatásra.

A telefonos beszélgetés során érdemes rögtön kitérni az árakra, hiszen, ha valaki nem abban az ár fekvésben gyárt ajtót, amit a mi pénztárcánk megengedhet, akkor elejét vehetjük a felesleges időpocsékolásnak.

Érdemes utánajárni, hogy mi a különbség az olcsó, barkácsboltban vagy interneten hirdetett 100 ezer forint alatti ajtók, valamint az egyedi gyártásra készült, magas biztonsági fokozatú acélajtók között. A műanyag ajtók, illetve a kínai lemezajtók áraival sok hazai gyártó nem tud, és nem is akar versenyezni, hiszen nem egy biztonsági kategóriáról beszélünk. Ezt azért érdemes fejben tartani.

Amennyiben az ügyfél úgy gondolja, hogy az az összeg, ami az ajtóra van szánva, az közelít vagy megegyezik az adott gyártó áraival, akkor mindenképpen helyszíni felmérés szükséges, ahol a felmérést végző szakember minden igényt felmér, egyeztet és végső árat mond.

A biztonsági ajtógyártás menete

A legtöbb magyar ajtógyártó cégnél nincsenek raktáron ún. egyenajtók. Számukra az ajtógyártás maga a precizitás, hiszen minden ajtót egyedi igények alapján készítenek el, gyártanak le. A munkafolyamat mindegyiknél azonos, de maguk az ajtók mégis különböznek egymástól.

A biztonsági ajtó teljes gyártási folyamatát nem írjuk itt le. Ezek száraz szakmai dolgok, amelyek unalmasak lehetnek, ám a főbb lépéseket felvázoljuk.

Az ajtókeret, annak a rácsszerkezete és az ajtótok zártszelvényből készül. Itt mindennek derékszögben kell állnia, mert ez a kiinduló pont, ez a legfontosabb művelet. Ezek illesztése és összehegesztése mindig egy sík asztalon történik. A forgáspontok, azaz zsanérok felhegesztéséhez az ajtót ki kell ékelni, hogy az ne tudjon elmozdulni. Majd behegesztik a rácsszerkezetet, és kialakítják a zárdobozt.

Ki kell építeni a zárszerkezetet, a több irányú záródással együtt. Majd egy tisztítás, csiszolás, zsírtalanítás következik, mert csak ezt követően mehet a fényezőműhelybe a keret és az ajtószerkezet. A fényező üzemből visszahozott vas ajtókeretbe az asztalosműhelyben bekerül a zárszerkezet, majd behelyezik a szigetelést. Ezután rákerül a külső - belső faborítás, vagy az egyszínű MDF borítás, egyedi igények szerint, majd a kiegészítők felszerelése következik. A folyamat legvégén történik a csomagolás, hogy a szállítás során semmilyen módon meg ne sérüljön az ajtó.

Biztonsági ajtó beszerelés, telepítés

A biztonsági ajtó beszerelése, telepítése csak az után történik, miután a régi ajtó kibontásra került. Tehát az ajtóbontással szükséges kezdeni. Kibontják a régi ajtót, az esetlegesen kilógó betondarabokat, vasdrótokat, betonacélokat gép segítségével eltávolítják.

Ezután kerül beillesztésre az ajtókeretet a nyílásba. A tokot több ponton ki kell ékelni. Szintén be kell állítani a vízszintes és függőleges irányokat, majd a rögzítési pontokon keresztül megtörténik az első rögzítő-furat kifúrása, majd csavarok beillesztése. A második rögzítést célszerű átlósan elhelyezni, majd a vízszintes-, illetve függőleges síkokat ismételten ellenőrizni. Ezután a többi pontok is rögzítésre kerülnek. Az összes csavar behelyezése után a rögzítő csavarok lehegesztésre kerülnek.

Miután az ajtókeret rögzítése bombabiztosan megtörtént, az ajtólapot kell felakasztani a tokra. Ilyenkor ellenőrizni kell a keret pontos beépítését és a záródási pontok precíz zárását. Ilyenkor még lehet igazítani az ajtó beállításán, sokszor el kell végezni a turbózást is a tökéletes záródás érdekében. A kulcsnak mindig könnyedén kell forognia, akkor van jó beállítva az ajtó. Végső lépésként a tömítő funkciót ellátó purhab kerül a megfelelő helyekre az esetleges hézagok tömítésére.

A munka befejeztével meg kell kapniuk a számlát. Igény szerint a régi ajtó is elszállításra kerülhet, ez megbeszélés kérdése.