A betörés megakadályozása

Úgy vettük észre, és ez a természetes is, hogy mindenki számára fontos a biztonság, hogy otthona viszonylag védve legyen, bár nem mindenki hajlandó áldozni rá.

A legtöbb nem igazán biztonságos ajtóvásárlások a tudatlanságból származnak, illetve a kereskedő kiváló marketing fogásain. Sokan inkább a kinézetre hajtanak, nem tudják igazából az ajtó biztonsági fokozatát, illetve bedőlnek a hirdetésben túllihegett többpontos záródásnak, és arra gondolnak ez már elég a biztonsághoz.

A betörések esetében nem is igazán a lakásban található értéktárgyak a legfontosabbak, bár azok elvesztése keserűséggel és bosszankodással járhat. Mégis inkább a meghittség, a nyugalom, a magánszféra megsértése az, ami a lelki sokkot adja. A lakás mindenkinek a meghittség, a nyugalom szigete, ahol egy hosszú, fárasztó nap után megpihenhet, ahol a családjával együtt tölti az idejét, azaz abszolút privát terület. Amikor ezt a privát szférát mocskolja be valaki a jelenlétével, akkor ennek a lelki feldolgozása nem egy könnyű dolog.

Beszélhetünk persze az anyagi veszteségről is, de az anyagi dolgok pótolhatók, bár egyértelmű, hogy az adott pillanatban ezeknek az elvesztése is jelentős bosszúságot okozhat.

Sokaknak az is megfordulhat a fejében, hogy miért pont az ő otthona lett a célpont, miért pont vele történt meg mindez. Erre persze hideg, józan fejjel és szakmai hozzáértéssel azt lehet mondani, azért mert ő volt a „gyenge láncszem”, azaz az ő ajtaja volt az, ami könnyű támadási célpontot jelentett.

Amíg egy ilyen szörnyű esemény nem történik meg valakivel, addig valószínűleg meg sem fordul a biztonsági kérdés, illetve az ajtó biztonságosabbá tétele az emberek fejében. Illetve, jobbik esetben, amíg a szomszédhoz nem törtek be, akinek hasonló ajtaja van. Ilyenkor érezhető a megkönnyebbülés, hogy Fortuna rámosolygott és adott még egy esélyt, és ilyenkor már gondolnak a megelőzésre. Példaként említenénk, amikor egy társasházba betörtek egy lakóhoz, akkor egy héten belül a lépcsőházban 5-6 hevederzár is felkerült az ajtókra.

Mi azonban mindig azt mondjuk, hogy érdemes a megelőzésben gondolkodni, pl. jó minőségű zárbetétekkel, vagy hevederzárral, esetleg valamilyen biztonsági másodzárral.

Fontos lehet az is, hogy felszínes ismeretség után nem osztunk meg privát információkat az anyagi helyzetünkről, az életvitelünkről. Az ördög soha nem alszik, és rövid ismeretség után még nem feltétlenül bízhatunk meg senkiben.

Amennyiben nagyobb mennyiségű készpénz van a lakásban, vagy több ékszer is található, akkor ezeket érdemesebb egy fali-, vagy valahová rögzített széfben tartani. Ezekkel nem foglalkoznak a betörők, nincs idő a széfek fúrással történő nyitására, nem is jellemző egyáltalán. Ami fontos, hogy ha kisebb széfről van szó, akkor az le legyen rögzítve, nehogy elvigyék az egészet, amit majd máshol, nyugodt körülmények között kinyitnak.

Ha nincs széf a lakásban, akkor is érdemesebb a különböző vagyontárgyakat nem egy helyen tárolni. Ha különböző helyeken vannak a tárgyak elhelyezve, akkor kisebb a valószínűsége, hogy megtalálják őket. Mindenképpen figyelni kell arra, hogy ezekről a helyekről ne beszéljünk ismeretségi körben sem, hiszen soha nem lehet tudni, hogy ki hallja a beszélgetést.

Bár a fenti dolgok nem elegendőek a megfelelő védelem kialakításához, mégis jobb, ha megnehezítjük az értékek fellelhetőségét az illetéktelen behatolók számára.

Amennyiben az ajtó megerősítésében gondolkodnak, ami a legcélravezetőbb megoldás, úgy érdemes az alábbi lehetőségek valamelyikét választani, illetve egy szakembert megkérdezni róla. Mindenképpen jó dolog, ha az ajtóban nem a legócskább zárbetét van. Szintén fontos, ha az ajtó anyaga gyenge (pl. PVC, lemezajtó), akkor azt befeszítés elleni védelemmel ellátni, mint pl. egy hevederzárral, vagy egy biztonsági Potent másodzárral. A legkiválóbb védelem azonban maga a biztonsági acélajtó. Ezek mindig egyedi gyártásra készülnek, igényre- és méretre szabottan, biztonsági, többirányú trezorzár szerkezettel. Felismerni arról lehet őket, hogy nem raktárról viszik őket a helyszínre, hiszen nem egy ún. egyenajtóról van szó. A megrendelés előtt mindig van egy helyszíni felmérés, szín minták mutatása (fa és MDF lapokkal, nem katalógusból, és nem csak barna vagy fehér színben), üvegezés, vagy minták egyeztetése, majd egy kb. 3-4 hetet igénybevevő gyártási folyamat. Ezek az acélajtók jóval 100 kg felettiek, úgyhogy nem egy ember fogja őket a helyszínre vinni, hanem magához a mozgatásukhoz is több ember szükséges.

Biztonsági ajtózár, biztonságiajtózárak ajtózár, ajtózárak, biztonsági ajtózárak